maanantai 22. syyskuuta 2008

Sami Laaksonen (Helsinki-listat / Kulttuurilista)

1) Kaupunkimetsien suojeleminen ja jopa niiden lisääminen kuuluvat ehdottomasti tärkeimpien teemojeni joukkoon, jos minut valitaan kaupunginvaltuustoon, sillä olen pitkäaikainen ympäristöaktivisti ja vegaani. Tärkeimpiin arvoihini kuuluvat ekologisen elämäntavan promotoiminen ja luonnonympäristöjen koskemattomuuden takaaminen.

2) Kannatan ehdottomasti, sillä nimenomaan kaupunkimetsät ovat helsinkiläisten ympäristö, josta heidän ja yksin heidän tulee päästä päättämään. Kaupalliset yritysmaailman intressit eivät saa ajaa helsinkiläisten arjen ja luontokokemuksen ohi, vaan kansalaismielipiteen pitää olla tulevaisuuden Helsingin perusta.

3) Tuota 25 000 tuhannen allekirjoittajan vaatimusta tulisi laskea kahteen tuhanteen, jotta kaupunkilaisten aloitteita todella päästäisiin valmistelemaan ja jotta ne nousisivat päätöksenteon keskiöön. Nykyisellään asukkailla on mahdollisuus kommentoida kaavoituksia, mutta he eivät pääse käytännössä vaikuttamaan paljoakaan niiden sisältöihin. Isot yritykset ja Helsingin liikelaitokset voivat käytännössä jyrätä intressejään läpi, kun taas asukkaiden äänen kuulumaan saattaminen vaatii kokonaisen kansalaisliikkeen perustamista. Lähidemokratiasta pitää tehdä totta myös teoissa, ei vain puheissa. Esimerkiksi Porto Alegren osallistavan budjetin malli tarjoaisi oivan lähtökohdan kehittää suomalaista demokratiaa. Edustuksellisesta demokratiasta olisi siirryttävä askel askeleelta suoraan demokratiaan, jossa naapuruuskomiteat käyttäisivät valtaa ja kaupunginvaltuusto vastaisi vain tämän vallankäytön koordinoimisesta.

Ei kommentteja: