maanantai 22. syyskuuta 2008

Marko Ronkainen (Vihr.)

1. Ilman muuta. En itse tunne tarkkaan joidenkin vihreidenkin kannattamaa hanketta kansallisen kaupunkipuiston suhteen, mutta käsittääkseni nämä tavoitteet sisältyvät myös siihen. Kannatan ilman muuta viher- ja virkistysalueiden säilyttämistä ja kunnollista metsänhoitoa (ei siis mitään avohakkuita Herttoniemen tyyliin!), joka sallii sekä virkistyskäytön että metsäluonnon monimuotoisen olemassaolon.

2. Olen valmis kannattamaan ajatusta, mutta pakko myöntää että tämän suhteen olen vähän skeptinen. Ihmiset tuppaavat olemaan laiskoja äänestämään ja tässä voi helposti käydä niin, että jos äänestyksen kysymys muotoillaan suojelun kannalta väärin, se voi kääntyä sitä vastaan, vaikka suurin osa ihmisistä olisikin suojelun kannalta. Eli on tärkeä esim. äänestää siitä sallitaanko muutoksia vai ei, ei esim. siitä vastustetaanko niitä, ja vielä niin, että antamatta jätetyt äänet katsotaan muutosten vastustamiseksi. Muuten voi käydä niin että erilaiset lobbarit saavat äänestyksen muotoiltua niin, että kysytään kuka haluaa suojella kaupunkimetsiä ja kun ääniä ei tule tarpeeksi, katsotaan ettei siihen ole halua.

3. Kannatan lähidemokratiaa. Oma "mallini" (ei siis valmis malli, vaan pikemminkin ajatusmalli) on sellainen, että pääkaupunkiseudun kunnat yhdistyisivät vaiheittain usemman valtuustokauden aikana. Lopputuloksena olisi yksi kaupunginhallitus ja yksi valtuusto, jossa voisi olla ehkä enemmän jäseniä kuin nykyisissä yksittäisissä, mutta vähemmän selvästi kuin yhteensä. Tämän lisäksi olisi jonkinlaisia aluehallintovaltuustoja, joiden tehtävänä olisi valmistella päätökset varsinaisen kaupunginvaltuuston päätettäviksi. Näiden päätösten tulisi olla voimaan jääviä, ellei jotain erityistä syytä löytyisi kaupunginvaltuustolle päätösten kumoamiseen. Tässäkin tapauksessa voisi olla paikallaan paikallsivaltuuston uusi käsittely ennen varsinaista päätöstä. Kuten edellä mainitsin, suhtaudun hieman skeptisesti neuvoa antaviin kansanäänestyksiin, koska äänestysvilkkaus on mitä on. Jokin helpompi tapa saada mielipiden kuuluviin pitäisi olla.

Ei kommentteja: