torstai 2. lokakuuta 2008

Antti Hytti (SDP)

1. Olisin valtuutettuna valmis puolustamaan kaupunkimetsien säilyttämistä laajassa mielessä: esim. Keskuspuiston on pysyttävä Keskuspuistona. Kaupunkimetsien virkistyskäyttö kuitenkin vaatii että niitä voidaan tarvittaessa hoitaa – eli en kannata suojelua sanan ”luonnonsuojelualue”-merkityksessä. Tapauskohtaisesti voidaan, mikäli jonkin alueen kehittäminen ja tiivistäminen sitä vaatii, ottaa pieniä määriä metsää rakentamiskäyttöön, mutta pääsääntönä tulee olla metsien säilyttäminen.

Minusta on myös tehtävä tarkka ero kaupunkimetsän ja joutomaan välillä: metsiä tarvitaan, mutta niiden lisäksi meillä on aivan turhan paljon kummallisia pujo- ja horsmapeltoja, joilla emme todellakaan mitään tee. Lisäksi erityistapauksen muodostaa Sipoon liitosalue: koska se hankittiin nimenomaan asuntorakentamisen tarpeisiin, on luonnollisesti osalle sen nykyisistä metsäalueistakin voitava rakentaa.

2. En kannata kansanäänestystä. Politiikka on päättämistä kokonaisuuksista, joissa yksi asia liittyy toiseen: siten olisi keinotekoista erottaa yksi kysymys (ellei se ole suuri linjaratkaisu esimerkiksi EU-jäsenyyden tapaan) kaikista muista ja hakata sitä koskeva lopullinen totuus kivitauluun. Metsistä tulee päättää tarkastellen kunkin alueen tilannetta erikseen.

3. Kyllä ja kyllä. Minusta kuitenkaan kansanäänestykset eivät ole paras mahdollinen tapa lähidemokratian ja kansalaisvaikuttamisen toteuttamiseen, sillä usein ne keinotekoisesti pelkistävät laajat kysymykset kyllä/ei –asetelmiksi, jotka sitten saattavat vain saada kansalaiset turhaan riitaantumaan keskenään asioissa, joissa paras mahdollinen vaihtoehto olisikin usein ”jotakin siltä väliltä”. Kansalaisvaikuttamisen tueksi tarvitsemme minusta ennen kaikkea 1) kansalaisvaikuttamisen näkökulman ottamista vallitsevaksi osaksi peruskoulun ja toisen asteen opetusta ja 2) sellaisen päätöksenteon rakenteen luomista, jonka kautta kaupunginosatasolla ihmisillä olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet käydä keskustelua alueelleen tärkeistä kysymyksistä (esim. jonkinlaiset kaupunginosaneuvostot).

Ei kommentteja: