perjantai 3. lokakuuta 2008

Mikko Koivunalho (Kesk.)

1) Kyllä, Helsingin kaupunkimetsiä tulee suojella ja tämä suojelu pitää näkyä jo kaavoituksessa. Ei ole mitään syytä (mikäänlainen väestö- tai asutuspolitiikka ei sellaista vaadi) asfaltoida koko Helsingin pinta-alaa!

2) Yleisten äänestysten (kansanäänestysten; "kunnanäänestys" olisi kai parempi sana) järjestäminen on parhainta demokratiaa. Sitova sen olla pitää.

3) Parhaiten lähi- eli kuntademokratia toimisi, jos kansanäänestys ei olisi neuvoa-antava vaan ehdottoman sitova. Äänestysaloitteen viiden prosentin vaatimus olisi tällöin juuri sopiva. Kuka hyvänsä helsinkiläinen voi kerätä vaaditut nimet (Helsingissä siis noin 25 000 allekirjoitusta) ja vaatia "kuntaäänestystä" mistä hyvänsä asiasta, joka kuuluu kunnan toimivaltaan (josta valtuusto voi päättää): poliittisesta linjauksesta, budjettiasiasta, yksittäisestä hallinnollisesta päätöksestä tai muusta vastaavasta. Jos kaupungin istuva valtuusto tai kaupunginhallitus haluaa, se voi laatia vastaehdotuksen; myös kuka hyvänsä toinen kuntalainen voi esittää vastaehdotuksen. Ilman vastaehdotusta ei tarvita äänestystä! Tämä on jatkuvaa ja toimivaa kansanvaltaa, joka vähentää virkamiehistön virkavaltaisuutta ja politiikkaan väistämättä kuuluvaa korruptiota.

Ei kommentteja: